Какво е стевия?


НЕКА ДА ОБЯСНИМ ЩО Е ТО СТЕВИЯ? КАКВА Е НЕЙНАТА ИСТОРИЯ? КЪДЕ НАМИРА ПРИЛОЖЕНИЕ? ПОЛЗИ И ВЛИЯНИЕ?

„Що е то Стевия?“ – в най-общи линии

Доста информация има изписана по темата, доста обяснения и безкрайно много редове за четене, затова няма да сме многословни и да отнемаме от времето като ви впускаме в безкрайно четене. Затова по същество…

Стевия сладката билка

Стевия или още "Сладката билка" е многогодишно храстовидно растение със сладък вкус. Родът Stevia се състои от над 200 вида произхождащи от Южна Америка, Централна Америка и Мексико.
Ако се върнем много назад в историята ще открием, че още древните индиански племена, наречени Гуарани са използвали сладката билка, за да подслаждат горчивите си напитки.
Въпреки, че билката е позната от древни времена ние на стария континент научаваме за нея доста късно. Първите проучвания са направени от Испанският ботаник и лекар Педро Естеве (Petrus Stevus), откъдето растението получава своето име. По-късно през 19в, швейцарският ботаник Бертони описва за първи път билката и нейния сладък вкус. Листата на Стевията са около 30-40пъти по-сладки от обикновената захар и са били използвани за приготвяне на чайове, сладки храни и дори са били прилагани и за директна консумация. От целия род Stevia, Stevia Rebaudiana е най-сладкият вид. Тя е наречена още „сладък лист“ и „медена билка“. Чистият екстракт от Stevia Rebaudiana е около 300 пъти по-сладък от бялата захар, но за сметка на това не съдържа калории.
Това е и ключът, който отваря вратата на стевията към света на подсладителите.

„Къде намира приложение?“
Днес екстрактът от Стевия, се използва като подсладител в хранително- вкусовата промишленост за подслаждане на храни и напитки. В кулинарията също се използва успешно, поради издръжливостта при различни термични обработки. Намира приложение и като чист подсладител за хора с диабет, както и за хора подложени на диета или спазващи нисковъглехидратен режим на хранене.

ползи от стевията

„Ползи и влияние?“
Стевия е естествено сладък дар от природата. Тя не съдържа калории, което я превръща в изключително желан продукт.
Стевия не ферментира в устната кухина и по този начин намалява вероятността от образуване на кариеси.
Стевия не повишава нивото на кръвната захар.
Стевия спомага за изчистване на организма от токсините и шлаките, подобрява храносмилането и обмяната на веществата.
Може да се използва като натурален и абсолютно безвреден заместител на захарта и то без да се отразява върху теглото.

Знаете ли, че:
Най-големият консуматор на Стевия в световен мащаб е Япония, където Стевия е включена в състава на над 200 хранителни продукта. Освен това някои големи световноизвестни марки са създали продукти за Японския пазар, в които изцяло са заменили съдържанието на захар, аспартам и други подсладители със Стевия.

 

 <<< Върни се назад                                                                                       Продължи >>>